«Η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021, που υλοποιούμε τα τελευταία δύο χρόνια, μας επιτρέπει να ξεκλειδώσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να θέσουμε ισχυρά ψηφιακά θεμέλια στη χώρα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο οποίος μίλησε στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά έχουμε μια συντονισμένη προσπάθεια υλοποίησης των ψηφιακών έργων, αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος, όπως ο κατακερματισμός των έργων».
Αναφερόμενος στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα για τη χώρα, ο Ν. Παππάς είπε ότι 5 δισ. ευρώ επενδύσεων οδηγούν τη χώρα στη νέα ψηφιακή εποχή. «Συγκεκριμένα 4 δισ. ευρώ επενδύονται για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων και 1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση ψηφιακών έργων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».
«Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες με τέτοιο τρόπο που δεν θα γεννούν νέες κρίσεις ή ανισότητες, αλλά θα δημιουργούν κοινωνικές και οικονομικές συγκλίσεις» τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ και συνέχισε: «Υλοποιούμε οριζόντια έργα, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η διαλειτουργικότητα, δηλαδή να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους».
Ο Ν. Παππάς μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, λέγοντας ότι «με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων μετασχηματίζουμε το Δημόσιο. Πρόκειται για έναν κεντρικό κόμβο διακίνησης εγγράφων που θα διασυνδέει 21.000 φορείς. Στόχος μας είναι αυτό το έργο να κουμπώσει με την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, η οποία θα παρέχει on line πληροφορίες και υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις. Μέσω αυτής, οι συναλλαγές με το Δημόσιο θα ψηφιοποιηθούν πλήρως».
Ειδική αναφορά έκανε και στην ηλεκτρονική πύλη e-ΓΕΜΗ, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια και μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις. «Με το e-ΓΕΜΗ θα γίνεται αυτοματοποίηση στην παροχή δικαιολογητικών μέσω web services και κατάθεση ισολογισμών με ψηφιακές υπογραφές» ανέφερε ο Ν. Παππάς.
Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, στάθηκε και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα της χώρας, έργο το οποίο προκηρύχθηκε πριν λίγες ημέρες, υπογραμμίζοντας ότι «θα αναδιαρθρώσει τον πρωτογενή τομέα, δημιουργώντας την πρώτη -πανευρωπαϊκά- δημόσια υποδομή ευφυούς γεωργίας με ανοιχτά δεδομένα».
AΠΕ-ΜΠΕ